İçerik SEO (Content SEO) Nedir?

Yazan: Serhat Özaydın

Yayınlanma Tarihi: 16 Ağustos 2022

Son Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2022

İçerik SEO

İçerik SEO, web sitenizin temel direği olan içeriğinizin araştırma, planlama, üretim ve yayınlama süreçlerinin tümüdür. İçerik oluşturma süreci, başarılı bir SEO projesi için en önemli ve öncelikli süreçtir.

Yapılan tüm SEO çalışmaları ‘benzersiz’ içeriğinizin arama motorları tarafınca daha kolay bulunabilir, anlaşılabilir ve değerlendirilebilir olmasına yardımcı olmaktır. 

İçerik yazmak uzun soluklu bir süreçtir. Yazmaya başlamadan önce yazmayı planladığınız konu hakkında kendinize birkaç soru sorun:

  • Konu hakkında bilgi birikimine sahip miyim?
  • Bu konu hakkında araştırma yapmak hoşuma gider mi?
  • Konu hakkında yazmak hoşuma gider mi?
  • Bu konu hakkında yazmam insanlara bir fayda sağlar mı?
  • Konu hakkında yazmak bana maddi/manevi bir fayda sağlar mı?

Eğer yukarıdaki sorulardan bir tanesine bile ‘HAYIR’ cevabı veriyorsanız, yazmaya başlamadan önce tekrar düşünmenizi; eğer cevaplarınızın tümü ‘EVET’ ise hararetle bir an önce yazmaya başlamanızı tavsiye ederim. Yazılarınız daha çok insana ulaştıkça, sosyal mecralarda beğenildikçe ve paylaşıldıkça maddi olarak bir karşılık alacağınız gibi, beğenilmenin verdiği manevi hazzı da tatmış olacaksınız.

İçerik SEO Nasıl Yapılır?

İçerik Konusunun Belirlenmesi:

Yazılarınızın Google ve diğer arama motorları yoluyla Internet kullanıcılarına ulaşabilmesi için sitenizde belirli bir içerik birikimi oluşmalıdır. Bu içerik birikimi, sizin yazdığınız konu hakkında bilgi birikimi sahibi olduğunuzu ve uzmanlığınızı göstereceği kadar arama motorlarının da sitenizdeki içeriği daha iyi anlamlandırmasına ve içerik üretici olarak size güvenmesine yardımcı olacaktır.

Bu sebeple, hakkında bilgi sahibi olduğunuz, üzerinde araştırma yapmayı seveceğiniz ve yazmaktan zevk alacağınız bir konu seçmek oldukça önemlidir. Pek tabii ki, özellikle maddi bir beklenti için yazıyorsanız, yazacağınız konu hakkında Internet üzerinde ne kadar sorgulama yapıldığı da önemlidir ancak Web üzerinde her türlü konu ile ilgilenen birilerini mutlaka bulacaksınızdır. Ayrıca içerikleriniz için arama motoru optimizasyonu temel uygulumalarını da hayata geçirmeniz gerekir.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar Kelime Araştırması

Yazmaya başlamadan, yazacağınız konu hakkında bir anahtar kelime (keyword) araştırması yapabilirsiniz. Konu ile alakalı bulacağınız anahtar kelime ve anahtar kelime öbekleri (long-tail keywords), o konu hakkında yapılan arama sorguları hakkında size bilgi verecektir. Ayrıca Google’da yer alan ‘Kullanıcılar bunları da sordu’ ve ‘İlgili aramalar’ bölümlerinde yer alan soru ve sorgular, yazacağınız alt konular (sub-topics) hakkında ilk fikri verecektir.

Varlık (Entity) Araştırması

Varlıklar, anahtar kelimelerden farklıdır. Knowledge Graph’ler (Bilgi Grafikleri),  Google ve diğer arama motorları tarafından önemli varlıklar (kişi, kuruluş, film vb.) hakkındaki bilgilere kolay erişim sağlayan bilgi tabanlı bir sistemdir. Bilgi Grafikleri, son kullanıcıya arama sonucu sayfalarında Bilgi Kutusu (Infobox) olarak sunulur.

Örneğin Kadıköy hakkında yazıyorsanız, Acıbadem, Moda, Bostancı Lunaparkı, Marmara Üniversitesi, Haldun Taner Sahnesi, Fenerbahçe Stadı, Boğa, Oyuncak Müzesi vb. varlıklar Kadıköy arama sonuçlarında Bilgi Kutusu’nda yer alan Entity’lerden (Varlıklar) bazıları olacaktır ve içeriklerinizde bu varlıklara da yer vermelisiniz. Eğer siz Kadıköy’ü Google’dan daha iyi biliyorsanız Tek Büfe, McDonalds Havuzu, Salı Pazarı, Natilus AVM vb. varlıkları da Kadıköy ile ilişkilendirebilirsiniz. Unutmayın, Google kendisine yeni bilgiler verenleri çok sever.

Rakip Site Analizi

Bir konu hakkında yazarken her zaman amacınız rakibinizden daha iyi içerik üretmek ve akılcıl SEO stratejileri ile onları arama sonuçları sayfalarında teker teker geçerek en üste çıkmak olmalıdır. Rakip analizi yaparkan öncelikli kriterlerin bazıları:

SEO Rakip Site Analizi | SEOZ360.com
  • Rakibimiz konu hakkında hangi yazıları yazmış?
  • Rakibimiz hangi konular hakkında yazmamış?
  • Rakibimiz hangi arama sorgularında öne çıkıyor?
  • Rakibimiz backlink almış mı?
  • Rakibimizin site içi linkleme yapısı nasıl?
  • Rakibimiz yazılarını görsel ve videolar ile desteklemiş mi?

Rakip analizi yapmanın sebebi onlardan daha iyi içeriği nasıl üretebileceğinizin yolunu bulabilmektir. SEO teknikleri yardımı ile hem daha iyi makale yazmak için araştırma yapabilir hem de içeriklerinizin arama motorları tarafından daha anlaşılır ve ulaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz.

İçerik Hiyerarşisi (Content Structure) ve Konu Kümeleri (Topic Clusters) Oluşturmak

Yazılarınızı organize etmek, yazılarınızın içeriği kadar önem taşımaktadır: Yazmaya başlamadan önce organize olun ve ne yazacağınızı önceden bilin.

İçerik hiyerarşisi oluşturmadaki en etkili yöntem konu kümeleri (topic clusters) oluşturmaktır. Basitçe anlatmak gerekirse konumuzu kümelere böleriz ve bu kümeler altında makaleler yazmaya başlarız.

İçerik Kümeleri | SEOZ360

Mesela Netflix dizileri hakkında yazmayı düşündüğümüzü varsayalım, yani konumuz ‘Netflix Dizileri’ oluyor. Burada dizileri konularına göre bölebiliriz, mesela suç dizileri, drama dizileri, komedi dizileri vb. , bunlar da bizim konu kümelerimiz (topic clusters) oluyor. Artık suç dizileri altında Breaking Bad, Queen of South, Narcos vs. hakkında yazılar yazabiliriz ve sayfa içi linkleme (internal linking) ile bu sayfaları ana kümeye ve/veya birbirlerine bağlayabiliriz.

İçerik Takvimi Belirlenmesi ve Görev Dağılımı Yapılması

İçerik organizasyonu yaparken içerik takviminin belirlenmesi ve görev dağılımı yapılması gerekir. Google, Bing, Yandex ve diğer tüm arama motorları düzenli bilgi akışını çok severler.

İçerik hiyerarşisi ve konu kümeleri kurulup içerik konu ve başlıkları belirlendikten sonra, bu içeriklerin oluşturulması için zaman çizelgesi belirlenmesi gereklidir. Bu zaman çizelgesine sürekliliği sağlamak adına mutlaka uyulmalıdır. İçeriklerin oluşturulmasından bir takım sorumlu ise aynı zamanda içerik konuları da kişiler arasında paylaştırılmalıdır.

  • İçerik yazılırken süreklilik önemlidir, gerçekçi hedefler koyun.
  • Kümeler oluşturduğunuzda bir kümenin içeriğini tamamlamadan diğerine geçmeyin, konu otoriterliğiniz daha ön plana çıkar.
  • Süre planlaması yaparken yazım süresi ile birlikte araştırma için geçecek zamanı da hesaba katmayı unutmayın, vakit nakittir.
  • Ekibinizde grafikerler varsa mutlaka onları da sürece dahil edin, insanlar düz yazı okumaktan sıkılır.
İçerik Yönetimi | SEOZ360.com

İçerik Şablonlarının Belirlenmesi

Standart bir yazım şablonu olması hem yazarın hem de SEO danışmanın işini oldukça kolaylaştıracaktır. İçerik şablonunda yer alabilecek bazı başlıklara örnek vermek gerekirse:

  • Başlık nasıl olacak?
  • Meta etiketleri nasıl doldurulacak?
  • Sayfada kaç adet görsel kullanılacak?
  • Yazıda hangi bilimsel veriler kullanılabilir?
  • Elimizde yazıya katabileceğimiz hangi özgün bilgiler var?
  • Yazı hangi sayfalara iç linkleme verecek?
  • Hangi sayfalara dış bağlantı verebiliriz?

İçerik şablonu konu başlığına özel bir içerik brief’i ile desteklenirse daha başarılı sonuçlar alınacaktır.

İçerik Yazımı

İçeriği yazarken en önemli amacımız özgün, ilgi çekici ve bilgilendirici bir içerik oluşturmaktır. İçerik oluştururken şunlara dikkat edebiliriz:

  • Anahtar kelime ve anahtar kelime öbeklerini, başlıklar ile metin gövdesinde  tekrara düşülmeden ve yazının doğal akışı içerisinde kullanmalıyız
  • Sayfamızın başlığını seçerken konumuz ile alakalı olmasına özen göstermeliyiz
  • Dikkat çekici başlıklar kullanıyorsak aşırıya kaçmamalıyız
  • Hem okuyucu için daha iyi bir deneyim sunmak hem de arama motorları için daha anlaşılır bir metin oluşturmak için, yazımızı başlık ve alt başlıklara bölmeliyiz
  • Yazı içerisinde linkleme yaparken yazımızın doğal akışını mutlaka korumalıyız
  • Yazımızda yer alan bilgilerin doğruluğunu ispat etmek için güvenilir sitelere link vermeten kaçınmamalıyız
  • Aşırıya kaçmamak sureti ile görsel ve/veya video kullanmalıyız

Bir makalenin içerisinde kaç kelime olacağı ile alakalı kesin bir rakam yoktur. Anlaşılması daha kolay konu için 300 kelime yazmak yeterli olabilirken, daha bilimsel bir makale için 3000 kelime yeterli olmayabilir.

İçeriğin Gözden Geçirilmesi ve Yayınlanması

İçerik yazımı tamamlandıktan sonra içeriğimiz gözden geçirilmelidir. Eğer bir içerik takımı mevcut ise yazı, yazar dışında başka bir kişi tarafından gözden geçirilmelidir. İçerik üretiminden tek kişi sorumlu ise yazının kontrolü, yazı bitiminden hemen sonra olmayıp biraz zaman aralığı bırakılması koşulu ile yazan tarafından gözden geçirilebilir. İçeriği gözden geçirirken dikkat edilmesi gereken bazı konular şunlar olabilir:

  • İçerik şablonu ve brief’ine uyuldu mu?
  • İçerik takvimine uygun ilerlenildi mi?
  • Anahtar kelime ve öbekleri yazının doğal akışında kullanıldı mı?
  • Yazım hataları ve anlatım bozuklukları var mı?
  • Çok uzun cümlelerden kaçınıldı mı?
  • Yazı içerisinden tamamlayıcı ve/veya destekleyici sayfalar ile bağlantı kuruldu mu?

Yukarıdaki maddeleri onaylayabiliyorsak yazımız yayına hazır demektir. Umarım siz benim yazılarımı, okuyucularınız da sizin yazılarını beğenerek okurlar.

İçerik SEO Yapmazsam Ne Olur?

Başarılı bir web sitesinin temel taşı özel içeriklerdir. İçerik SEO ile özel içerikler hem kullanıcı hem de arama motorları tarafından daha anlaşılır olacaktır. İçerik SEO,  araştırma, planlama, üretim ve yayınlama süreçlerinin tümüne müdahil olarak özel içeriğinizin arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralara daha çabuk bir şekilde çıkmasına yardımcı olacaktır. İçerik SEO yapılmadan özel içerikleriniz belki de arama motorları tarafından hiç bulunamayacak, bulunsa bile arama sonuçlarında üst sıralarda yerini alamayacaktır.

İçerik SEO Hakkında Merak Edilenler

İçerik SEO Nedir?

İçerik SEO, arama sonuç sayfalarında üst sıraları hedefleyen içerik üretim prosedürüdür.

İçerik SEO Neden Önemlidir?

İçerik, bir web sitesinin mihenk taşıdır ve İçerik SEO çalışması sitenizin arama motorları tarafından öne çıkarılması için kritik öneme sahip bir süreçtir.

Arama Motoru Optimizasyonu, süreklilik sağlayabilmek adına yakından takip edilmesi gereken bir süreçtir; SEOZ360 SEO danışmanınız olarak yanınızda.

Okumaya Devam Edin

Related Posts