Teknik SEO, web sitenizin arama motorları botları ile doğru iletişim kurması için yapılan arama motoru optimizasyonu işlemlerinin tümüdür.
Bu SEO yöntemi, web siteleri için optimizasyon işlemleri arasında en öncelikli olanlardandır ve göz ardı edilmesi büyük ziyaretçi kayıplarına neden olabilir.
Technical SEO ile siteniz arama motorları için optimize edilirken, aynı zamanda kullanıcı deneyimi de arttırılır.
Technical SEO Neden Önemlidir?
- Web siteniz, arama motoru tarayıcıları ile doğru şekilde iletişim kurmaz ise sayfalarınız dizene eklenmez ve maalesef arama sonuçları sayfalarında yerini alamaz
- Çoklanmış içerik problemi yaşanan sitelerde, arama motorları hangi sayfaları öne çıkaracağına karar veremez
- Duyarlı olmayan ve yüksek açılış hızına sahip siteler, kullanıcı açısından kötü bir deneyim yaşatacağı için arama motorları tarafından kullanıcılarına üst sıralarda gösterilmez
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Technical SEO, sitenizin arama motoru tarayıcıları tarafından doğru şekilde yorumlanması ve kullanıcılara yüksek düzeyde bir deneyim yaşatması için yapılan arama motoru optimizsyonu işlemlerinin tümüdür:
- SSL kullanılmalıdır
- sitemap.xml dosyası oluşturulmalıdır
- robot.txt dosyası oluşturulmalıdır
- Google Arama Konsolu’nda hatalar incelenmeli ve sebepleri bulunarak düzeltilmelidir
- Siteniz responsive (duyarlı) olarak tasarlanmalıdır
- Sayfa açılış hızları optimize edilmelidir
- Çoklanmış (duplicated) içerikler bulunup düzenleme yapılmalıdır
- Yapılandırılmış veri işaretlemesi yapılmalıdır
SSL Kullanın
SSL (Secure Socket Layer) serfikası ile websiteniz kullanıcılar ile güvenli bir şekilde https bağlantısı sağlar. Bu güvenli bağlantı sayesinde tarayıcı ve web sunucusu arasındaki veri iletişimi şifrelenerek iletilir.
Şifreli bağlantı sayesinde kullanıcı bir çok kötü amaçlı girişimden korunmuş olur. Google SSL sertfikası kullanımını destekler ve hatta bazı zamanlarda SSL sertifikası kullanmayan siteleri şüpheli görerek SERP’e (arama motoru sonuç sayfalarına) dahil etmez.
Sitemap.xml Dosyası Oluşturun
Sitemap.xml, sitenizde yer alan sayfa adreslerinin (URL) tümününün, veya dilediklerinizin, bir arada gösterildiği xml formatında bir dosyadır. Standart olarak https://seoz360.com/sitemap.xml şeklinde gösterilir.
Arama motoru tarayıcıları (crawler) sitenizi iki şekilde tarar:
1- Sitemap.xml dosyasındaki bağlantıları bulur
2- Sayfalarınızı tarayarak çözümler (render) ve sayfalarınızda bulunan bağlantıları (link)takip eder.
Robots.txt Dosyası Oluşturun
Robots.txt, arama motoru botlarının sitenizin hangi sayfa adrelerine (URL) ulaşmasını istediğinizi belirttiğiniz bir dosyadır ve sitenizin dizin kökünde https://seoz360.com/robots.txt yer alır.
Robots.txt komutları ile hangi sayfalara erişim sağlamak istemedğinizi, hangi multimedya öğelerinin erişime kapalı olduğunu, arama botlarının hangilerinin tarama yapmasına izin vermeyeceğinizi ve daha bir çok konuyu belirleyebilir ve kısıtlayabilirsiniz.
* WordPress vb. İçerik Yönetim Sistemleri’nin bir çoğu sizi için otomatik olarak sitemap.xml ve robots.txt dosyalarını oluşturacaktır.
** Konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan lütfen robots.txt dosyasına müdahele etmeyin
Google Arama Konsolu’na Kaydolun
Google Search Console (Arama Konsolu) yardımı ile siteniz hakkında bir çok teknik veriye ulaşabilirsiniz. Sitenizi Google Arama Konsolu’na kaydedin ve sitemap.xml dosyasını yükleyin. Google Search Console ile:
- Sayfalarınzın Google tarafından nasıl render edildiğini
- Hangi sayfalarınızın tarandığını ve dizine eklendiğini (veya eklenmediğini)
- Site haritalarını
- Kullanıcı Deneyimi raporlarını
- Yapılandırılmış Veri İşaretlemelerini
- Güvenlik problemlerini görüntüleyebilirsiniz
Sitenizi Responsive (Duyarlı) Şekilde Tasarlayın
Responsive tasarım ile siteniz, tüm cihazlarda düzgün şekilde görüntülenecektir. Mobil uyumlu olmayan web siteleri, kullanıcı deneyimi açısından büyük bir sorun yaratacağı için Google tarafından hoş karşılanmazlar.
Sayfalarınızı Hızlandırın
Yavaş açılan web siteleri, müşteri kaybetmenize sebep olacaktır. Bir kullanıcı, sitenizden 4 saniyeden fazla bir sürede her hangi bir görüntü alamaz ise büyük bir ihtimalle sayfanızı terk edecek ve bir daha geri gelmeyecektir.
Sayfa hız performanslarını PageSpeed Insights ve GTMetrix gibi çevrimiçi uygulamalar ile test edebilirsiniz. Ayrıca Google Arama Konsolu’nda deneyim sekmesi altında siteniz ile ilgili sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Unutmayın ki, web sitesi hız performansı oldukça belirleyici bir kullanıcı deneyimi göstergesidir ve bu sebeple Google içinde önemli bir SERP kriteridir.
Çoklanmış İçerikleri Bulun
Çoklanmış İçerik (Duplicated Content), bir metin gövdesinin birden fazla sayfada değiştirilmeden kullanılmasına verilen isimdir. Çoklanmış içerik ile sitenizin genel içerik kalitesi düşecektir. Ayrıca birbirleri ile yarışan içerikler olacağı için arama motorları hangi sayfaları öne çıkaracağına karar veremeyecektir.
Çoklu içerik problemlerini manuel olarak çözebileceğiniz gibi SiteBulb veya Screaming Frog gibi tarama araçları ile bu sorunları keşfederek çözebilirsiniz.
Yapılandırılmış Veri İşaretlemesi Yapın
Arama motorları, yapılandırılmış veri (structured data) işaretlemesi sayesinde Internet üzerindeki verileri daha doğru ve etkin bir şekilde veritabanlarına ekleyebilmektedir. Kişi, kurum, ürün, makale vb. birçok veri türü yapılandırılmış veri ile işaretlenebilir.
Doğru şematik işaretleme ile içerikleriniz yemek tarifi kutusu, Google Alışveriş gibi özel arama sonuçlarında yerini alabilecektir.
Teknik SEO Hakkında Merak Edilenler
Teknik SEO Yapılmazsa Ne Olur?
Teknik SEO yapılmayan bir web sitesinin içeriği web arama motoru tarayıcıları tarafında doğru yorumlanamaz, taranamaz ve dolayısı ile düzgün bir şekilde arama motoru veritabanlarına kaydedilemez.
Crawl Budget Nedir?
Arama motoru tarama bütçesi (crawl budget), bir arama motorunun sayfanızı taramak ve indekslemek için ayırdığı bütçedir. Sitenizin farklı versiyonlarının indesklenmesi, sitenizde çoklu sayfalar bulunması vb. sorunlar tarama bütçenizi olumsuz etkiler ve önemli sayfalarınınzın veritabanlarına eklenmesine engel teşkil eder.
SEO, teknik bilgi ve tecrübe birikimi gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte Profesyonel SEO danışmanı hizmetimiz ile yanınızdayız.